5 стъпки за по-ефективно почистване на зъбите

Почистването на зъбите с паста и четка за зъби е основно ежедневно действие за поддържането на добра орална хигиена през целия Ви живот. Ето защо, е небходимо да се запитате правите ли го по правилния начин. Предлагаме Ви няколко съвета за по-добро почистване на зъбите.

1

Като начало, набавете си правилния инструмент

Първо изберете четка за зъби с глава, която е достатъчно малка, за да достига до всички места в устната кухина. Винаги избирайте четка с меки или средно меки влакна и я сменяйте на всеки три месеца.

2

Използвайте достатъчно количество паста за зъби

Пастата за зъби, която изстисквате от тубата, трябва да покрива цялата дължина на главата на четката (количеството, което описваме като »грахово зърно«).

3

Четкайте под ъгъл

Поставете четката за зъби върху зъбите под ъгъл от 45 градуса и четкайте в посока от края на венците към края на зъбите. Движенията трябва да са кръгови. Четкайте внимателно, тъй като агресивното четкане може да увреди емайла и венците.

4

Обърнете внимание на навиците си

Знаете ли, че повечето хора в началото четкат зъбите си по-агресивно, а след това отслабват движенията? Обикновено повечето хора започват да четкат на едно и също място – десняците започват да четкат горе вляво, а левичарите - горе вдясно. Тези навици могат да предизвикат прекалено похабяване на определени зъби.

За да избегнете прекомерното похабяване, можете да започнете да четкате зъбите от външната страна на горните задни зъби. Именно тези места се забравят най-често, поради което върху тях се натрупва най-голямото количество зъбна плака. Прекомерното похабяване на зъбите може да се избегне като сменяте мястото, на което четкате.

Независимо от това къде започвате да четкате, не забравяйте да четкате вътрешните и външните, както и дъвкателните повърхности на зъбите. Деликатното търкане на езика в посока от задната част към върха на езика помага да се отстрани белият слой (с бактерии), който може да предизвика лош дъх.

5

За по-здрави зъби четкайте две минути

Вашият стоматолог със сигурност Ви е препоръчвал при всяко миене на зъбите да отделяте поне по две минути за четкане. Има много причини за този съвет. За това време Вашите зъби са в състояние да абсорбират флуорида, който се съдържа в пастата за зъби, а по-дългото излагане на флуорид прави възможно заздравяването на зъбите отвътре навън.