Често задавани въпроси

Общо за марката Aquafresh

Къде върху опаковката на Aquafresh се намират данните за срока на годност?

Срокът на годност на продукта е отбелязан върху перфорираната част от тубата и върху капака на кутията.

Съдържа ли пастата за зъби Aquafresh глутен?

Не, пастите за зъби Aquafresh не съдържат глутен.

Има ли латекс в материала, от който е изработена тубата Aquafresh?

Не, тубите на пастата за зъби Aquafresh не съдържат латекс, както и вещества, свързани с латекса.

Налични ли са продуктите Aquafresh в други държави?

GSK продава продуктите Aquafresh в Северна и Южна Америка, Европа, Западна и Южна Африка, в Близкия Изток, Азия, Австралия и Нова Зеландия. Повечето продукти, които продаваме из целия свят, често пъти са съобразени с местните законови изисквания и желанията и потребностите на потребителите. Затова продуктите на Aquafresh, които може да намерите в други държави, могат да се различават донякъде от продуктите, предлагани в България.

Въпроси за здравето на зъбите

По какъв начин флуоридът предпазва зъбите ми от възникването на кариес?

Флуоридът предпазва зъбите от възникване на кариес чрез процес, наречен реминерализация. Кариесът обикновено възниква върху много малко увредено място на зъбния емайл. Под непрестанното въздействие на киселини и бактерии това увредено място много бързо се превръща в напълно развит кариес. Киселините имат важна роля в развитието на кариеса, тъй като отнемат минералите от зъбите (калция и фосфора) и така намаляват устойчивостта на зъбите. Този процес се нарича деминерализация. Флуоридът неутрализира ефекта от действието на киселините и подпомага спирането на деминерализацията като компенсира загубата на минерали на увреденото място. Пастата за зъби Aquafresh предотвратява развитието на кариес като подпомага отстраняването на бактериите, които са източник на вредни киселини, причиняващи деминерализация на зъбите. Освен това пастата за зъби Aquafresh обогатява кристалната структура на зъбите с флуорид като я правят по-устойчива на киселини. Така пастата за зъби Aquafresh заздравява зъбния емайл.

Какво е зъбна плака, зъбен камък и гингивит?

Зъбната плака е слой микроорганизми под формата на лепкаво вещество, който се развива върху зъбните корони и се разпространява по дължината на зъбните корени. Тя е безцветна и прозрачна. Зъбната плака е основа за възникване на кариеси и заболявания на пародонта. По-твърдите наслоявания върху зъбите се наричат зъбен камък. Гингивитът е възпаление на венците, съпроводено от зачервяване, оттичане и кървене.

Безопасно ли е използването на паста за зъби с флуорид за хората, които използват вода, съдържаща флуорид?

Големите специализирани стоматологични асоциации, включително Американската и Британската стоматологична асоциация (ADA и BDA), препоръчват употреба на паста за зъби с флуорид два пъти дневно за всички потребители, независимо от възрастта и независимо от това дали живеят в области, където водоснабдителната система вече съдържа флуорид (Източници, свързани с въпросите за здравето на устната кухина – Oral Care Issues Management Resource, юли 2003 г.). Публикуваният наскоро доклад на Кохран (Cochrane) обхваща 56 клинични изследвания, с над 42 000 участници. Резултатите доказват, че употребата на паста с флуорид има важни предимства за потребителите (приблизително 25% по-малко кариеси) и в областите, където водоснабдителната система вече съдържа флуорид.

Източници: Marinho, VCC, Higgins, JPT, Sheiham, A., Logan, S.; Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents (Пасти за зъби с флуорид за предотвратяване на зъбен кариес при деца и младежи), (Доклад на Cochran) The Cochrane Library, Бр. 1, 2003 г., Oксфорд.